bygnings-termografi

BOLIG UDVENDIG

Termografi udvendigt

Termografi af din bolig udendørs, giver et detaljeret billede af husets evne til at holde på den varme, som trænger ud gennem murværk, eventuelle kuldebroer, ved vinduer og døre. En udendørs termografisk undersøgelse kan vise, hvor din bolig trænger til at blive tætnet eller efterisoleret, så der ikke slipper varme ud. En kuldebro er et sted, hvor kulden kan trænge ind udefra gennem husets konstruktioner.
 
 
Metoden tager udgangspunkt i at alle overflader udsender en elektromagnetisk stråling i form af "varmestråling", hvis intensitet og bølgelængde afhænger af dens temperatur. Strålingen kaldes infrarød stråling (IR-stråling eller termisk stråling) og kan ikke opfattes af det menneskelige øje. Når temperaturen på et objekt stiger, forøges strålingsintensiteten, samtidig med at bølgelængden bliver kortere. Når de infrarøde stråler ses gennem et termisk kamera, skiller varme genstande og overflader sig ud mod køligere baggrunde. Med andre ord kan man med et blotte øje komme til at iagttage variationerne på overfladernes temperatur. 
 
Eksempel på facadeisolering:

 

Hvad er en kuldebro?

En kuldebro er et sted, hvor kulden kan trænge ind udefra gennem husets konstruktioner. En kuldebro kan fx opstå steder, hvor materialer har direkte forbindelse fra husets yderside til husets inderside, så kulden kan transporteres gennem materialet.
 
Et typisk eksempel på en sådan kuldebro findes i mange huse hvor en muret ydervæg møder et vindue. Her er den afsluttende mursten op til et vindue ofte sat på tværs mellem ydervæg og indervæg. Det skaber en kuldebro omkring vinduet, som du vil kunne se på termografien.

Når du ved, at huset har kuldebroer ved vinduet, kan du gøre noget ved det. I forbindelse med at du skifter et vindue kan du skære i den sten, der ligger på tværs, så kan du indsætte den manglende isolering. Allerede på nuværende tidspunkt har du minimeret kuldebroen betydeligt meget, til at du ville kunne mærke forskellen, både på varmeregningen og på indeklimaet. En kuldebro kan også opstå, hvis et isoleringsarbejde ikke er udført omhyggeligt nok. Isoleringen kan f.eks. ligge forkert inde i en hulmur, eller den kan være sunket sammen.

Det kan du ikke umiddelbart se, da isoleringen jo er skjult inde i hulmuren. Men efter en udendørs termografi undersøgelse er det
muligt at se, om hulmursisoleringen ligger, som den skal. Termografien kan også vise, om der mangler isolering bestemte steder i huset. På termografien kan du se nøjagtig, hvor du skal sætte ind med mere isolering.
Konstruktive og geometriske kuldebroer giver permanent i opvarmningssæsonen en lavere overfladetemperatur ud for kuldebroen end på de almindelige overflader langt væk fra kuldebroen. Kuldebroerne vil foruden det forøgede varmetab også give anledning til sortsværtning af overfladerne ud for kuldebroen.
 
Jo større temperaturforskel, der er på overfladen, jo større vil tendensen til sortsværtning være. Dette kan fx tydeligt ses, hvor der ved en efterisolering på en dårligt isoleret ydervæg er anvendt metallægter bag gipsplader uden en afbrydelse af den kuldebro, som disse metallægter udgør.
 
Kilden til selve sortsværtningen af kuldebroerne kan være almindeligt husstøv og i nogle tilfælde forværres problemerne dramatisk af rygning og dårlige vokslys, men i mange tilfælde er det ikke muligt at påvise selve kilden, idet det er meget små mængder af sorte partikler (svarende til, hvad der kan ligge på en negl), der skal til for at give en væsentlig sortsværtning.